Behandlinger

BOOK EN TID HER

Hvilken øjenkirurgisk behandling?

Det kan være svært at overskue hvilken øjenkirurgisk behandling man vil få mest gavn af. Derfor har vi forsøgt at gøre dette overskueligt for dig, vha. nedenstående skema. LASIK er den mest normale behandling, og de fleste egner sig til denne. Bemærk at din synsstyrke samt eventuelle bygningsfejl, ikke er det eneste som spiller ind.

Som regel kan dele det op således:
  LASIK ICL CLE/RLE
Nærsynethed: til -15 dpt fra -15 til -20 dpt fra -20 dpt
Langsynethed: til +5 dpt fra +7 til +8 dpt fra +8 dpt
Bygningsfejl: til 6 dpt til 6 dpt til 6 dpt
Det kan være svært at overskue hvilken øjenkirurgisk behandling man vil få mest gavn af. Derfor har vi forsøgt at gøre dette overskueligt for dig, vha. nedenstående skema. LASIK er den mest normale behandling, og de fleste egner sig til denne. Bemærk at din synsstyrke samt eventuelle bygningsfejl, ikke er det eneste som spiller ind.

Som regel kan dele det op således:

Nærsynethed

Hvor besynderligt det end kan virke, betyder nærsynethed, at du ikke kan se ting, der er langt væk. Sædvanligvis ligger problemet i, at dine øjenæbler er for lange, eller at din hornhinde er for buet. Når du har det problem med dine øjeæbler, er det fordi, fokus er foran din nethinde, og når lyset når nethinden, bliver billederne uklare og spredes.

Langsynethed

Langsynethed betyder, at du ikke kan se ting, der er tæt på dig. Hvorfor? Fordi hornhinden ikke er buet nok eller fordi dine øjenæbler er for korte. Desværre ligger fokus bagved nethinden i denne situation. Når lyset trænger igennem nethinden, bliver alt uklart igen, fordi billederne burde være fokuserede inden de når nethinden, og ikke efter.

Bygningsfejl (astigmatisme)

Hvis du lider af astigmatisme, er det sandsynligvis, fordi dine øjenæbler har form som en fodbold, hvor de i stedet burde have haft en mere sfærisk form. I stedet for at fokusere på et punkt, fokuserer det lys, der trænger ind i øjet, på mange forskellige punkter og de billeder, du modtager, er uklare og uskarpe.

Du kan være både astigmatisk og samtidig lide af enten nærsynethed eller langsynethed, sidstnævnte kræver dog et bifokalt syn. De fleste mennesker klarer problemet med forbedrende linser – enten briller eller kontaktlinser – men en laseroperation kan give dig muligheden for at se uden briller, hvis du enten er nærsynet eller astigmatisk. Et laserapparat er blevet godkendt til behandling af langsynethed, men der er foretaget mindre forskning dette område.

Presbyopi / gammelmandssyn

Blandt befolkningsgruppen på 40 eller derover er det sjældent at finde et individ, der ikke har behov for en eller anden form for synsfremmende hjælpemiddel, det kan blot være et par billige læsebriller fra apoteket. Langsynede mennesker opdager pludselig, at de har behov for længere arme for at læse avisen eller en restaurantmenu. Nærsynede mennesker begynder at tage deres briller af oftere, når de skal læse noget tæt på. Problemet med at se ordentligt bliver værre med alderen, kender de fleste af os til, det hedder presbyopi eller gammelmandssyn. Virkningen af presbyopi er, at vi bliver mere og mere langsynede, jo ældre vi bliver.

RLE med mono-, multifokale og trifokale linser

Traditionelt set har kunstige linser været monofokale. Dette betyder at linserne giver skarpt syn på kun én afstand (nært, medium eller langt). Ulempen med forrige generations kunstige linser, har hele tiden været, at man på andre distancer end hvad linsen er ment for (vanligvis afstand), har måttet benytte læsebriller el. briller med overgang. For mange der har kunstige linser, er det altså helt umuligt at bruge en computer eller læse et prisskilt uden briller.

De nye multifokale og akkommoderende linser, tilbyder muligheden til at se godt på mere end én afstand uden briller eller kontaktlinser.

Trifokale linser
Helt nyt er trifokale linser fra Carl Zeiss og Alcan hvor der er tre fokuspunkter. Trifokale linser kommer problemet med “mellemstykket” til livs. Grundet de tre fokuspunkter er patienten nu i stand til at fokusere skarpt på alle afstande.

Alcon Vivity og Lucidis EDOF IOL (NYHED):
Alcon Vivity (producent fra USA) og Lucidis EDOF IOL (producent fra Schweiz) benytter den nyeste teknologi med trifokale linser med ”EDOF-egenskaber” (extended range of focus) - altså udvidet fokus. Med normale linser, kan visse patienter opleve såkaldte halos ved fx natkørsel, men med disse nye linser (Alcon Vivity el. Lucidis EDOF IOL) kommer man dette problem til livs. Dog i sjældne tilfælde der være behov for briller med en lav styrke, til at læse med småt – selvom erfaringen viser, at langt de fleste patienter slipper helt af med brillerne. Alcon Vivity og Lucidis EDOF IOL er den foretrukne linse til dig, som fx kører i bil meget i nattetimerne.

Monovision

Monovision betyder i alt enkelthed, at en patients øjne bevidst bliver korrigeret til forskellige styrker. Dette medfører at patienten med det ene øje ser godt på kort afstand, og med det andet ser godt på lang afstand. Patienten vil ikke bemærke denne forskel, da hjernen er i stand til at kunne tilpasse sig efter de nye omstændigheder. Det betyder at hjernen automatisk vil få det ene øje til at dominere når man ser langt, og når man ser nært, omvendt.

Eksempelvis kan man forestille sig at en patients højre øje bliver korrigeret til 0 og venstre øje forbliver en smule nærsynet, -1. Således vil patienten være i stand til at kunne se langt med sit højre øje, og læse med sit venstre, og dermed slippe for at skulle bruge (læse-)briller.
For nogle kan det være svært at vænne sig til uligheden, og derfor anbefales det at afprøve teknikken inden behandlingen påbegyndes. Dette ved at gå med kontaklinser som skaber denne ulighed i nogle uger.

Ring Eller Skriv For et Uforpligtende møde

Vores kyndige eksperter står klar til at hjælpe dig med råd og vejledninger.
BOOK EN REJSE